Scanners

Scanners

Scanners zijn apparaten waarmee je foto's en documenten, negatieven en dia's kunt digitaliseren. Hoe dan ook, Cameraland heeft een ruim assortiment! Voor het scannen van negatieven en dia's zijn verschillende oplossingen beschikbaar. Met flatbed scanners met film- en dia-optie zijn goede tot uitstekende resultaten te bereiken. Deze scanners kunnen ook opzicht-documenten scannen, tot maximaal A4 - A3 formaat. Daarnaast zijn er gespecialiseerde film- en diascanners, in twee sterk uiteenlopende categorieën: eenvoudige modellen waaraan niet al te veel eisen moeten worden gesteld, en de professionele en semiprofessionele, waarmee professionele resultaten te bereiken zijn.

Flatbed scanners

Flatbed scanners of vlakbed scanners zijn in feite gemodificeerde document scanners. Ze onderscheiden zich doordat de deksel van een verlichtingseenheid is voorzien, die door de dia's en negatieven heen schijnt. Er worden houders voor dia's en negatieven bijgeleverd. Bij de instapmodellen vlakbed scanners is het venster in het deksel smal, waardoor er maar één strook negatieven of een set van (meestal) vier ingeraamde dia's tegelijk kan worden gescand. In de middenklasse is het venster breder, zodat er bredere films kunnen worden gescand: de zogenaamde rolfilm. Bij de topmodellen onder de vlakbed scanners is het lichtvenster net zo groot als de scan-plaat, dus A4. Dan kunnen er vier negatiefstroken worden gescand (maximaal 24 negatieven) of 12 ingeraamde dia's. De topmodellen zijn uitgerust met speciaal extra scan optiek voor films en dia's ze leveren mede daardoor een hoge scankwaliteit.

Bij de gespecialiseerde film- en diascanners zijn er twee typen. De goedkope versies werken erg snel, omdat ze in feite een fotootje van het ingevoerde beeld maken. Snelheid en gemak staan hier op de eerste plaats, kwaliteit is duidelijk secundair. De duurdere film- en diascanners - het merk Reflecta heeft er een groot assortiment van - voeren een echte scan uit en zijn uitgerust met hoogwaardige scan-optiek.

Dia's & negatieven scannen

Wie veel dia's of negatieven heeft is gebaat bij een scanner die veel dia's in een keer kan verwerken. Een scan op hoge resolutie duurt al gauw een paar minuten, dus als je twaalf dia's achtereen kunt laten scannen heb je royaal de tijd om wat anders te doen. De aanwezigheid van stof en krassen op de dia's vraagt heel wat nabewerking, tenzij de scanner is uitgerust met een automatische correctie voor stof en krassen. Bij de goedkoopste scanners ontbreekt die optie. De kwaliteit van de scans is niet alleen afhankelijk van de scanner, maar ook van de scansoftware. De door de fabrikant geleverde scansoftware maakt goede prestaties mogelijk, maar met het programma Silverfast is er veel meer uit te halen, onder meer door toepassing van meervoudige scans. Bij veel middel- en topklasse scanners wordt gratis een speciale versie van Silverfast geleverd. Tegen betaling zijn er upgrades mogelijk naar hogere versies.