Bridge camera

Bridge camera

Bridge camera’s bij Colorwood

Zoals de naam al zegt, overbruggen bridge camera’s de kloof tussen compactcamera’s en een DSLR’s. Een bridge camera is eigenlijk een compactcamera met de look and feel van een spiegelreflexcamera. Ze hebben een vaste lens, maar beschikken wel over een goede grip, een krachtige zoomlens en dikwijls een opklapbare flitser. Met dit type camera kan je geheel handmatig je eigen instellingen kiezen, waaronder de diafragma, ISO, sluitertijd en witbalans. Het is een uitstekende upgrade voor fotografen die een stapje verder willen dan eenvoudige compact camera's.

Superzoom

Een onmisbaar kenmerk van een bridge camera is de mogelijkheid om enorm te zoomen met het vaste objectief. Er zijn inmiddels modellen op de markt waarmee je meer dan 80x kan zoomen. Dat komt neer op een zoombereik tussen de 24 mm tot en met 2000 mm! De zoomlens is dus allesomvattend, van groothoek- tot supertelefotografie. Hierdoor is een bridge camera zeer geschikt voor dagjes uit, stedentrips en vakantie.

Vakantie

Bridge camera’s zijn onder andere uitermate geschikt voor vakantiegangers die niet teveel camera-apparatuur willen meesjouwen, maar wel mooie veelzijdige beelden willen schieten. Bridge camera’s hebben namelijk geen spiegelhuis, waardoor ze kleiner en lichter zijn dan de gemiddelde DSLR’s. Daarnaast heeft hij een krachtige niet-verwisselbare zoomlens. Je hoeft dus geen extra lenzen aan te schaffen en met je mee te dragen. Dat scheelt je kosten én gewicht. Dankzij het enorme zoombereik is de camera zowel geschikt voor uitgestrekte landschappen in ultra-groothoek als telefotobeelden van de maan, bloemen en dieren in het wild. Geen slechtvalk, straaljager of jachtluipaard die nog aan jouw camera ontkomt!

Beeldstabilisatie

Wanneer je flink inzoomt, is de kans groter dat je foto onscherp wordt. Hoe meer je inzoomt, des te meer wordt elke kleine trilling uitvergroot. Gelukkig hebben de meeste bridge camera’s goede optische beeldstabilisatie. Met beeldstabilisatie, ook wel IS (Image Stabilization) genoemd, worden de bewegingen van de camera die door de fotograaf worden veroorzaakt, gecompenseerd. Het corrigeert echter niet de beweging van het onderwerp. Wil je met je bridge camera een snel bewegend onderwerp fotograferen, dan zou je wel een snelle sluitertijd moeten gebruiken. Beeldstabilisatie is dus geen overbodige luxe als je graag met je bridge camera haarscherpe opnames uit de hand wilt maken.