Instant camera

Instant camera

Wat is een instant camera?

Een instant of Polaroid camera ontwikkelt de foto direct na het nemen van de foto. De foto wordt als ware meteen afgedrukt, dit alles is mogelijk door de chemicaliën die in de film verwerkt zijn. Deze chemicaliën zitten in de kenmerkende witte rand aan de onderkant van de foto. Dit proces heeft de instant camera enorm populair gemaakt in de vorige eeuw.

De geschiedenis van de Polaroid camera.

De bedenker van de polaroid camera Dr Edwin H Land kwam in 1943 op het idee door een vraag van zijn toen 3 jarige dochter Jennifer. Die wilde graag weten waarom de foto’s niet direct klaar waren nadat ze genomen waren. Deze vraag zette Dr Edwin H Land aan het denken en in 1946 was het eerste prototype klaar. Twee jaar later lagen de eerste polaroid camera (model 95) in de vitrines. Op het hoogtepunt verkocht Polaroid een miljard films per jaar. Maar in 1980 kwam daar helaas een einde aan. De immens populaire polaroid camera’s werden bijna niet meer verkocht en het merk kwam in een moeilijke periode terecht van overnames. Na een succesvolle overname in 2009 wist het bedrijf een doorstart te maken. Nu is polaroid niet langer het enige merk dat direct klaar fotocamera’s maakt ook Fujifilm en Leica hebben camera’s ontwikkeld met dezelfde techniek.

De direct klaar camera's van nu

Tegenwoordig kan je instant camera’s kopen van o.a. Polaroid, Fuji Film en Leica. De direct klaar camera’s zijn makkelijker te bedienen en het is ook eenvoudiger geworden om een goede foto te maken. Er zijn nu instant camera’s op de markt die automatisch scherpstellen en er zijn zelf direct klaar camera’s waarbij je de lens kan verwisselen. De designs zijn meer uitgesproken en het gewicht is aanzienlijk omlaag gebracht. Dit alles draagt bij aan de opkomende populariteit van de instant camera.

Er worden meer foto’s gemaakt dan ooit tevoren en die worden allemaal digitaal opgeslagen en een heleboel foto’s gaan daardoor verloren. Daar heb je met een direct klaar camera geen last van. Na het nemen van de foto heb je meteen een tastbare herinnering. Je moet alleen nog even wachten tot de foto ontwikkeld is. In tegenstelling tot wat je vaak hoort is het niet verstandig om met de foto te wapperen of schudden. Dit verstoort eerder het proces dan dat het helpt. Na het maken van de foto kan je deze het beste plat neerleggen voor het beste resultaat. Ook de temperatuur heeft invloed op het proces. Bij een lage temperatuur duurt het over het algemeen langer en krijgen je foto’s een blauwe tint. Een warme temperatuur versnelt het proces en krijgen je foto’s een gele tint.